Detalii
Tei flori (Tilia platyphyllos)
Afectiuni in care poate fi utilizat: -uz intern: tuse, bronsita, gripa, dureri in piept, dischinezie biliara, insomnie, nevroza; -uz extern: stomatite, amigdalite, faringite, laringite.
Relaxant si purifiant, ceaiul de tei este excelent contra febrei si starilor gripale.
Remediu pentru insomnie si anxietate
Baia cu flori de tei este ideala contra oboselii, anxietatii si insomniei.
Se face o infuzie dintr-o cana cu flori de tei la 1 litru apa, care se filtreaza si se adauga in apa de baie. Aceasta baie este recomandata si copiilor hiperactivi.
Teiul si roinita fac un amestec excelent pentru calmarea tensiunilor nervoase.
Remediu pentru inflamatia ochilor
Florile de tei si scoarta acestui copac se folosesc in cataplasma pentru inflamatia ochilor si durerile de ochi.
Ajuta la calmarea tulburarilor digestive
Sedative si cu efect usor hipnotic, sudorifice si diuretice, florile de tei folosesc la calmarea spasmelor, tulburarilor digestive, insomniei, nevrozelor. Ele actioneaza asupra hiperviscozitatii si hipercoagularii sangelui, fiind utilizate si contra aterosclerozei si congestiei.
Creste rezistenta organismului
Florile de tei maresc rezistenta organismului, ceea ce face din ele remedii excelente contra gripei si racelii, mai ales pentru copii. De la aparitia primelor simptome, copilului i se administreaza 2-3 cani cu infuzie de tei pe zi. Florile de tei se pot combina cu florile de soc pentru o infuzie combo, supereficienta pentru cresterea imunitatii organismului.
Ceaiul de tei
Ceaiul de tei este o bautura agreabila, care este benefica in starile de oboseala, cand avem o digestie lenta sau o stare de iritabilitate nervoasa. El are proprietati antispasmodice, putand fi folosit in fiecare zi, fara teama.
Teiul salbatic (Tilia sylvestris) este reputat pentru beneficiile sale contra artritei, reumatismului, celulitei, starilor migrenoase si calculilor biliari si renali.
Emolient, antiinflamator, expectorant, imunostimulator, febrifug, diuretic, datorita carora teiul oblojeste suferintele trupului: afectiuni respiratorii (faringita, laringita, traheita, bronsita, astm bronsic, tuse de diverse cauze, viroze respiratorii) sau afectiuni urinare, mai cu seama cele declansate pe fondul agitatiei si al insomniei , asociate si cu afectiuni respiratorii.
Alte denumiri: tei de vara, tei rosu, tei verde.