Terminologie

Preparatul cel mai obisnuit, obtinut din plantele medicinale este ceaiul prin infuzare, mai rar prin decoctie. Unitatile de masura folosite uzual sunt ceasca (circa 200-250ml), pentru apa si ceaiul obtinut, si lingura rasa, pentru plante, care au urmatoarele corespondente in greutate:

          Frunze          2-3gr          Radacini si rizomi      5-7gr

          Flori              3-4gr          Parti aeriene             4-5gr

          Fructe           5-6gr          Matase de porumb       1gr

          Scoarta         6-7gr

O lingurita are cantitatile pe jumatate, iar varful de cutit 0.5-1gr.


DECOCT - o solutie extractiva apoasa obtinuta la cald din materie prima vegetala fragmentata, umectata la fel ca in cazul infuziei, dar mentinuta la fierbere cu cantitatea de apa prescrisa, timp de 30 de minute (sau conform indicatiilor specifice fiecarui produs) la foc domol sau pe baie de apa in clocot. Solutia extractiva apoasa astfel obtinuta se filtreaza, apoi se mai adauga o cantitate de apa fierbinte pentru a completa pierderile prin evaporare. Acest procedeu se intrebuinteaza in special organelor vegetale cu consistenta dura: radacini, scoarte, unele fructe si seminte.


MACERAT - solutie extractiva apoasa obtinuta din plante la temperatura mediului ambiant. Acest procedeu este indicat pentru speciile care contin principii active ce se extrag la rece, ca de exemplu: nalba, inul, vascul etc. Materia prima vegetala fragmentata sau intreaga se mentine in contact cu cantitatea de apa (sau alt lichid recomandat, in functie de produs) prescrisa un timp de 1-2 ore (sau conform indicatiilor pe produs), agitand din cand in cand. Se filtreaza apoi prin tifon sau alt procedeu, si se administreaza in aceeasi zi.


INFUZIE - se recomanda a se preparata din flori sau partile din planta cu tesuturi friabile. Materia prima fragmentata se umecteaza cu apa si se lasa in repaus 5 minute. Dupa acest timp, plantele astfel umectate se pun intr-un ceainic, ibric sau alt vas la fierbere, acoperit. Vasul se mentine 5 minute pe o baie de apa fierbinte, apoi se lasa in repaus intre 15 si 30 de minute (conform fiecarui produs in parte). Se filtreaza si se consuma, indulcit sau neindulcit. Lichidul obtinut (ceaiul) isi pastreaza calitatile circa 12 ore.


INHALATIE - se obtine din plante medicinale bogate in uleiuri volatile sau chiar din uleiuri volatile, care se pun in vase smaltuite sau de portelan, peste care se pune o anumita cantitate de apa clocotita. Vaporii de apa saturati in uleiuri volatile actioneaza cand patrund prin inhalare in caile respiratorii (bronsita, astm, laringita, sinuzita etc.).


TINCTURA - solutie extractiva hidroalcoolica obtinuta la temperatura camerei. Ea se obtine prin macerarea materiei prime in alcool etilic diluat intre 40-70 grade tarie, timp de aproximativ 7 zile (sau conform fiecarui produs in parte), dupa care se filtreaza. Se administreaza sub forma de picaturi diluate in putina apa.

 


SIROP MEDICINAL - este extract apos (prin infuzie, decoct etc.), indulcit puternic (360g extract + 640g zahar). Zaharul se dizolva la rece sau la cald in vase smaltuite. Completarea lichidului la litru se face numai cu apa fiarta. Un sirop foarte necesar este cel din muguri de pin: 100g muguri striviti se macereaza 12 ore in 100ml alcool de 60°, se adauga 500ml apa clocotita si se lasa in repaus 6 ore dupa care se strecoara si se adauga 640g zahar dizolvat la cald pe baia de apa; se completeaza cu apa fiarta pana la 1 litru.


VIN MEDICINAL - se obtine prin macerarea a 30-50gr planta la litrul de vin, timp de 7-8 zile, la temperatura camerei (15-25°C), dupa care se strecoara si se completeaza eventual cu vin pana la litru. Se iau 30-50gr cu jumatate de ora inainte de mese pentru cresterea apetitului sau alte beneficii, diferit pentru fiecare produs-reteta.

 

OTET MEDICINAL - se prepara la fel ca vinul medicinal, numai ca a macerat se pune otet in loc de vin, folosind plante aromatice, 5-10gr la 100gr otet. Se intrebuinteaza numai extern pentru frectii, masaj.


PULBEREA (sau pudra) - se obtine prin macinarea cat mai fina a plantei-produsului bine uscat. Extragerea substantelor active se realizeaza la nivelul tubului digestiv. Spre exemplu, pulberea din frunzele de vasc se administreaza intr-o lingurita cu apa, 1-3 varfuti de cutit pe zi. Pentru ca pulberea, indiferent din ce planta este, sa aiba calitatile optime, se recomanda consumul in maxim 30 de minute de la macinare, cu miere de albine, apa etc.


CATAPLASMA - se prepara din produs maruntit si imbibat cu apa calduta pana cand se face o pasta. Se aplica direct pe locul dureros sau se impacheteaza in tifon si apoi se aplica 15 minute.

 

BAILE CU PLANTE - se realizeaza prin adaugarea in apa de baie a unui extract apos mai concentrat (ceai,decoct) sau direct a plantelor maruntite si puse intr-un saculet de tifon (sau alt material textil).

 

GARGARISME - se prepara ca infuzie sau decoct concentrat, de exemplu 2-3 linguri flori de musetel la cana cu apa, se utilizeaza sub forma de gargara in afectiuni ale cavitatii bucale si gatului (stomatita, afta, abces dentar, amigdalita etc.).