Detalii
Sovarv sovarf (Origanum Vulgare)
Uz intern: afectiuni respiratorii, afectiuni stomacale, anorexie, astenie, astm bronhic, bronsite, colite de fermentatie, dizenterie, faringite, gastrite hipoacide, insomnie, stari gripale, stomatite, traheite, tulburari intestinale, tuse convulsiva - sub forma de infuzie, decoct, praf de planta tinut sub limba, tinctura.
Uz extern: afectiuni dermatologice, arsuri, dureri de cap, dureri de dinti, eczeme, gingivite, halena, otita, parodontoza, rani, crize dureroase reumatice - sub forma de comprese cu infuzie, unguent, gargara, spalaturi, in otite - suc proaspat picurat in ureche.
Actiune: expectorant si sedativ al tusei, dezinfectant al cailor respiratorii superioare si digestive, antispastic, tonic-aperitiv, stomahic, stimulent general, vulnerar, tonic capilar.
Recomandari: stari gripale, laringite, traheite, astm bronsic, tuse convulsiva.
Mod de preparare si administrare: infuzie (1 lingurita la cana), 2-3 cani/zi, inainte de mese ca tonic aperitiv, dupa mese ca stomahic, intre mese ca expectorant.
In fitoterapie se intrebuinteaza partile aeriene superioare ale plantei. Planta este bogata in:ulei volatil, timol, carvacrol, tanin, principii amare, antocianide, flavonoide,substante minerale.
Principalele sale proprietati sunt: antispastic, sedativ (asupra sistemului nervos central), bronhodilatator, antiseptic, antispastic, stomahic, fluidifica secretiile bronhice.
Datorita componentelor din uleiul volatil, sovarvul are actiune antispastica asupra musculaturii netede si sedativa asupra sistemului nervos central si, in special, asupra centrilor respiratiei; produce o usoara bronhodilatatie.
Datorita substantelor amare si tanoizilor, are actiune tonic-amarasi usor astringenta, carminativa. Se utilizeaza in traheite si bronsite si unele afectiuni stomacale, in special in gastritele anacide.
Preparatele fitoterapeutice din sovirv sint recomandate pentru stimularea poftei de mincare, in colici abdominale, meteorism abdominal, colite, in infectii ale cailor respiratorii superioare, pentru calmarea tusei, in plagi si ulcere ale gambei.
Sovarvul este recomandat in unele boli de stomac si de intestine, in crampe intestinale, in tuse convulsiva, infectii ale cavitatii bucale si eczeme ale pielii.
O infuzie concentrata se poate prepara din 3 linguri de planta uscata si maruntita la o cana cu apa clocotita. Se administreaza 3-4 linguri de ceai inainte de fiecare masa.
Pentru uz extern, se prepara o infuzie din 2 linguri de planta la o cana cu apa si se aplica sub forma de comprese imbibate cu acest ceai.
Macerat la rece: 2 pumni de planta proaspata se pun la 3 l de apa rece, se lasa cateva ore, apoi se incalzeste pana aproape sa dea in clocot, se strecoara si se foloseste pentru comprese pe locuri cu eczeme.
Alte denumiri: Sovarf, arigan, rigan, solovarv, sovirf.