Detalii
Salvie (Salvia officinalis)
Salvia previne formarea de tumori canceroase.
Salvia reprezinta o planta medicinala recomandata ca remediu natural in tratarea si vindecarea hipertensiunii arteriale, afectiunilor intestinelor si stomacului, ale maduvei spinarii, inflamatiilor cailor respiratorii, oboselii fizice si psihice, nervozitatii, dar si in stimularea menstruatiei, febra, stres, tonus sexual scazut, afte, stomatite, ulceratii ale pielii, tuse, bronsita, abcese dentare, celulita, dureri de cap, vindecarea ranilor si inciziilor chirurgicale.
Afectiuni in care se utilizeaza: -uz intern: afectiuni vasculare, meteorism (balonari abdominale), dismenoree (mestre neregulate), astm bronsic, dischinezie biliara, sudoratie excesiva, astenie nervoasa, surmenaj intelectual, bronsite cronice, diabet zaharat, varice, vaginita atrofica, reumatism; -uz extern: gingivite, abcese dentare, aftoza bucala, amigdalita, faringita, rani purulente, ulceratii.
Salvia este foarte eficienta in tratarea bolilor specifice femeilor: probleme ale organelor pelviene (bai de sezut cu salvie), dar si in bolile specifice barbatilor: probleme de sterilitate si impotenta (ceaiul din frunze de salvie sau ceai din flori de salvie maruntite).
Ceaiul de salvie este recomandat in uz extern, in vindecarea bolilor de gat (amigdalita), abceselor dentare, inflamatiilor cavitatii bucale. Mirosul neplacut al gurii poate fi combatut cu gargarisme cu ceai de salvie de patru-cinci ori pe zi sau chiar si mai multe ori pe zi.
Mod de preparare si administrare
Intern: La 1-2 lingurite se adauga o cana de 250 ml apa fierbinte. Se lasa acoperit 15-20 minute, dupa care se filtreaza. Se beau 3 ceaiuri pe zi, neindulcite, cu 1/2 ora inaintea meselor principale.
Extern: Infuzie concentrata - 6 lingurite de planta la 250ml apa clocotita. Se aplica sub forma de gargara, spalaturi bucale.
Alte denumiri: Jales de gradina, Salvia officinalis.