Detalii
Vinarita (Asperula odorata)
Pentru emotivitate, agitatie, icter, palpitatii la inima, piatra la fiere si rinichi, vaginita, reducere puterii de coagulare a sangelui impiedicand trombozele, nisip la rinichi, diuretic, sedative, etc.
Preparare infuzie: O lingurita cu varf la 250ml apa, infuzie 8 minute, se beau 2 cani pe zi.
Este cunoscuta din vechime ca tonic pentru ficat si pentru inima.
Vinarita este recomandata de terapeuti si ca o alternativa pentru fumatori. Planta uscata se pune in pipe, fiind folosita in mod deosebit de bolnavii cu afectiuni ale cailor respiratorii.
Vinarita contine substante active importante: uleiuri eterice, cumarina (care da plantei uscate un miros deosebit), taninuri, vitamina C, glucozide si compusi amari.
Vinarita este cunoscuta ca un somnifer foarte eficient.
Datorita proprietatilor sale tranchilizante, diuretice si sedative, vinarita este recomandata si in stari de neurastenie,de melancolie si de isterie.
Preparatele pe baza de vinarita au, de asemenea, un rol important in terapiile indicate in restabilirea ritmului cardiac, fiind eficiente si in dizolvarea si in sfaramarea calculilor renali, in icter, precum si in hidropizie, litiaza urinara, scarlatina si rujeola.
Vinarita se recomanda si in indigestii, deoarece s-a dovedit un foarte bun agent de curatire si de revigorare a sistemului gastro intestinal.
Cum se prepara, cum se administreaza
Macerat la rece .
Intr-o cana cu 250 ml de apa rece se pun doua lingurite de planta si se lasa la macerat timp de 12 ore, de dimineata pana seara, cand se strecoara si se bea inainte de culcare.
Infuzia se prepara dintr-o lingurita cu varf de planta la o cana cu apa clocotita; se lasa la infuzat un minut, se strecoara si se bea o cana, zilnic, repartizata in 2 doze.
ATENTIE: Nu se consuma mai mult de doua cani pe zi, deoarece cumarina din compozitia plantei poate provoca dureri de cap.