Detalii
Stevie (Rumex patientia)
Stevia este o planta ce are un real beneficiu asupra sanatatii noastre, ajutand mai ales persoanele ce sufera de diabet (stabilizand cantitatea de zahar din circuitul sangvin). Aceasta planta face parte din fam. Umbelliferae si mai poarta denumirea si de “iarba de orbalt”.
Stevia este un indulcitor natural si poate fi folosit deseori ca inlocuitor al zaharului, frunzele acestia putand fi consumate ca atare sau in ceaiuri.
Aceasta planta minunata este bogata in fitonutrienti, minerale, vitamine si uleiuri volatile, avand deci un beneficiu nutritiv si medicinal.
Totodata, stevia are proprietati antibacteriene, antiseptice, antimicrobiene, antioxidante, antiglicemice si antihipertensive si este folosita ca adjuvant in tratamente pentru: hipertensiune, diabet, oboseala cronica, indigestie, arsuri, slabire, gripa, raceala, gingivita, carii dentare, matreata, osteoporoza, candida, infectii, dermatita sau riduri. Deasemenea, ea creste nivelul energetic al organismului, intarind sistemul imunitar si stimuland activitatea mentala.
Stevia este o planta bogata in vitamine (B, C si K), saruri minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc), proteine, fibre, antioxidanti.
Printre beneficiile consumului de stevie sub forma de infuzie, pulbere etc:
• Diabet
Stevia ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, stimuland totodata productia de insulina.
Acidul clorgenic din compozitia steviei reduce conversia glicogenului in glucoza si scade absorbtia glucozei din intestin.
Consumul de ceai de stevie inhiba pofta pentru alimentele cu zahar.
Pentru prevenirea si tratamentul formelor usoare de diabet, consumul de stevie este indicat mai ales in lunile de primavara.
• Gingivita
Datorita proprietatilor antibacteriene, ceaiul de stevie este folositor in gingivite si abcese dentare. Stevia poate opri dezvoltarea bacteriilor din gura responsabile de producerea acizilor care cauzeaza gingivita si cariile.
• Tulburari digestive
Consumat dupa fiecare masa, ceaiul de stevie ajuta in caz de indigestie sau arsuri la stomac. Frunzele uscate de stevie (ceai de stevie) au actiune antidiareica.
• Efect Anticancerigen
Unul dintre antioxidantii prezenti in stevie, kampferolul, poate reduce, conform studiilor, riscul de cancer pancreatic cu 23%.
• Hipertensiune
Anumite glicozide din stevie dilata vasele de sange, putand ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
• Indulcitor natural
Frunzele de stevie sunt de pana la 40 de ori mai dulci decat zaharul din trestia de zahar, putand fi folosite in ceaiuri ca indulcitor.
O lingurita de pulbere de frunze uscate de stevie este echivalentul unei cani de zahar, insa fara a creste glicemia.
• Depresie
S-a dovedit ca stevia poate imbunatati starile sufletesti, poate creste nivelurile de energie si agerimea mentala.
• Cresterea imunitatii
Stevia contine foarte multi antioxidanti polifenolici (kampferol, quercetin, acid clorogenic, acid cafeic, isoquercitin, isosteviol), care ajuta la intarirea imunitatii si la cresterea rezistentei organismului fata de radicalii liberi.