Detalii
Patrunjel (Petroselinum hortense)
Proprietatile benefice ale consumului de ceai din patrunjel:
→ detoxifierea organismului;
→ scaderea in greutate, combate obezitatea;
→ extern, tonifica radacina firului de par;
→ elimina petele de pe piele cauzate de inaintarea in varsta;
→ intareste sistemul imunitar;
→ stimuleaza metabolismul;
→ are efect antidepresiv usor, calmant;
→ contribuie la eliminarea calculilor renali si previne litiaza renala;
→ purifica sangele;
→ creste fertilitatea feminina;
→ adjuvant in tratarea infertilitatii masculine;
→ amelioreaza crampele menstruale;
→ previne cancerul;
→ scade nivelul de colesterol;
→ previne si trateaza infectiile urinare;
→ imbunatateste digestia;
→ mentine elasticitatea vaselor sangvine;
→ regleaza ciclul menstrual;
→ combate balonarea;
→ stimuleaza circulatia sangvina periferica.
Afectiuni pentru care se administreaza ceai de patrunjel, intern: dureri de stomac, rinichi, combaterea hipertensiunii, litiaza renala, litiaza biliara, astm, reumatism, tulburari menstruale, paludism, leucoree, nevralgii; extern: iritatii ale pielii, contuzii, echimoze, intepaturi de insecte, inflamatii ale ochilor, inflamarea sanilor, oprirea lactatiei.
Mod de preparare: pentru prepararea ceaiului de patrunjel adaugati in 200 ml de apa clocotita 2 lingurite (o lingura) de frunze uscate de patrunjel (si tulpini), acoperiti vasul si lasati la infuzat timp de 10 minute, strecurati si consumati.
Contraindicatii: consumul de ceai din patrunjel este contraindicat femeilor insarcinate deoarece poate induce travaliul sau poate cauza avort spontan, celor care alapteaza deoarece reduce secretia de lapte matern.
Depasirea dozei de 200 ml pe zi poate cauza excitare nervoasa, voma, greata, scaun hemoragic, diaree sau alte tulburari digestive.
Ceaiul de patrunjel se va consuma pe parcursul a 10 zile consecutiv.