Detalii
Nalba-mare radacini (Althaea officinalis)
Radacinile contin amidon, mucilagii, substante glucidice si lipidice, taninuri, flavonoizi, saruri minerale.
Radacinile de nalba au actiune antiinflamatorie, decongestiva, emolienta, expectoranta, antidiareica, antialgica, imunomodulatoare.
Preparatele din radacina de nalba-mare sunt utile in inflamatiile gingiilor, inflamatiile gurii, in diaree(in cantitati mici).
De asemenea, pentru uz intern, sunt indicate ceaiurile de nalba pentru afectiunile digestive, enterocolite, gastrite, duodenite, ulcer, stomatite, boli renale (cistite, uretrite, pielite, nefrite).
Ca gargara, este recomadata pentru problemele din zona orala; decoctul poate fi aplicat pe gingiile bebelusilor pentru a le usura durerile aparitiei primei dentitii.
Preparare si administrare: radacinile de nalba-mare se folosesc sub forma de macerat la rece. Se pune 1 lingura de radacina maruntita, in 1 cana cu apa rece, se adauga 1 varf de cutit de bicarbonat de sodiu si se lasa la macerat 1 ora. Se strecoara, iar cantitatea se bea in cursul unei zile.
In faringita, amigdalite, stomatite, gingivite se face gargara de mai multe ori pe zi cu macerat la rece din 2 lingurite de frunze de nalba si radacini maruntite, la 1 cana cu apa.
Precautii si contraindicatii
La doze foarte mari de preparate care contin nalba poate aparea un efect laxativ.
Utilizarea radacinii de nalba in cosmetica
Pentru tenurile uscate, cat si pentru cele iritate, se recomanda folosirea unui extract apos din radacina de nalba-mare. Peste 3 linguri de radacini taiate in bucati mici se toarna 1 cana de apa fiarta si racita. Se macereaza timp de 6 ore la temperatura camerei, dupa care se strecoara. Maceratul se aplica sub forma de comprese in zonele afectate.