Detalii
Scorus de munte fructe (sorbus domestica)
Fructele de scorus sunt bogate in vitaminele C, P, K, caroten, acizi organici, pectine si substante colorante (pigmenti). Zaharurile sunt reprezentate mai cu seama prin sorbita. Dintre saruri minerale contine: potasiu, fosfor, iod, calciu, fier, magneziu, zinc si molibden. Semintele sunt bogate in ulei gras.
Proprietati:
Diuretic, colagog si hemostatic. Cu sucul obtinut din fructele proaspete se trateaza dizenteria. Fructele uscate sunt folosite in afectiuni ca: reumatism, afectiuni hepatice si ale vezicii biliare. Fructele de scorus ridica imunitatea, calmeaza tusele si voma, amelioreaza simptomele in diaree.
Fructele de scorus ajuta la protectie pentru organism impotriva razelor Roentgen. Componentul principal al fructelor de scorus il constituie pectinele in complex cu acizii organici si glucidele care leaga toxinele formate in intestine si le elimina din organism.
Combinatia dintre vitamina C si P permite fructelor de scorus sa fie folosit pentru profilaxia si tratamentul arteriosclerozei si hipertensiunii. Se recomanda folosirea si in caz de constipatie cronica, insotita de afectiunile cailor biliare. Pentru aceasta, este bine sa se foloseasca pulberea sau pasta din fructe de scorus. Decoctul din fructe se foloseste pentru spalaturi ale cavitatii bucale in cazul unor afectiuni ale gingiilor.
Scorusul este materie prima din care se produc preparatele contra avitaminozelor. Fructele de scorus intra in componenta siropurilor si ceaiurilor vitaminoase.
Preparare decoct:
Turnati peste o lingura-lingurita de fructe, in prealabil zdrobite, o cana de apa clocotita, se fierbe 5 minute, se lasa acoperit pentru 10-15 minute, se strecoara si consuma caldut. Se pot consuma pana la 3 cesti de zi (800ml).