Detalii
Nuci
Nucile sunt venerate din vremuri stravechi ca un simbol al intelectualitatii, deoarece nucleele lor au suprafata complicata in interiorul coajei, asemanatoare cu cea a creierului! Fructele cu coaja lemnoasa sunt imbogatite cu substante nutritive benefice sanatatii, in special acizii grasi Ω-3, acizi care sunt esentiali pentru o sanatate optima.
Uleiul extras din nuci, in afara de gatit, este, de asemenea, utilizat ca baza in medicina, aromaterapie.
Beneficiile nucilor in sanatate:
• sunt o sursa bogata de energie si contin substante nutritive benefice pentru sanatate, minerale, antioxidanti si vitamine care sunt esentiale pentru o sanatate optima.
• sunt bogate in acizi grasi mononesaturati (aproximativ 72%), cum ar fi acidul oleic si o sursa excelenta de acizi importanti omega-3 grasi esentiali, cum ar fi acidul linoleic, acid alfa-linolenic (ALA) si acizi arahidonic. Consumul regulat de nuci in dieta ajuta la reducerea totala, precum LDL sau "colesterol rau" si creste nivelul de HDL sau "colesterol bun" in sange. Studiile sugereaza ca dieta mediteraneana, care este bogata in acizi grasi mono-nesaturati, si acizi grasi omega-3 ajuta la prevenirea bolilor coronariene si accident vascular cerebral prin favorizarea profilului lipidic sange sanatos.
• mancand 25 g in fiecare zi va asigura aproximativ 90% din DZR (doza zilnica recomandata) de acizi grasi omega-3. Studiile de cercetare au sugerat ca acizii grasi n-3 prin virtutea lor de actiune anti-inflamatoare ajuta la scaderea riscului tensiunii arteriale, bolii coronariene, accidentelor vasculare cerebrale si cancer de san, de colon si de prostata.
• sunt o sursa bogata de multe substante fito-chimice, care pot contribui la activitatea lor generala anti-oxidanta, inclusiv melatonina, acidul elagic, vitamina E, carotenoizi, si compusi poli-fenolici. Acesti compusi au ca potentiale efecte asupra sanatatii lupta impotriva cancerului, imbatranirii, inflamatie, și boli neurologice.
• oamenii de stiinta au descoperit recent ca nucile au niveluri mai ridicate de antioxidanti popyphenolic decat orice alte fructe comestibile comune cu coaja lemnoasa. 100 g de nuci contin 13541 umol TE (echivalenti Trolex) de oxidanti cu capacitatea de absorbtie a radicalilor (ORAC). Consumand aproximativ sase-sapte nuci de dimensiune medie pe zi ar putea ajuta lupta cu bolile cauzate de radicalii liberi din organism.
• sunt o sursa excelenta de vitamina E, deosebit de bogat in gamma-tocoferol, contin aproximativ 21 g la 100 g (circa 140% din nivelul necesar zi de zi). Vitamina E este un puternic antioxidant solubil in lipide, necesare pentru mentinerea integritatii membranei celulare a membranelor mucoase si a pielii prin protejarea de radicalii liberi.
• sunt pline de multe grupuri de vitamine importante B-complex, cum ar fi riboflavina, niacina, tiamina, acid pantotenic, vitamina B-6, si folati.
• o sursa foarte bogata de minerale ca mangan, cupru, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc, si seleniu. Cuprul este un co-factor pentru multe enzime vitale, inclusiv citocrom c-oxidaza si superoxid dismutaza (alte minerale care funcționa ca co-factori pentru aceasta enzima sunt mangan și zinc). Zincul este un co-factor in multe enzime care regleaza cresterea si dezvoltarea, producerea spermei, digestia si sinteza acidului nucleic. Seleniul este un micronutrient important, care funcționeaza ca un co-factor pentru enzimele antioxidante, cum ar fi peroxidaze glutation.
• uleiul de nuci are o aroma puternic untoasa si prezinta excelente proprietati astringente. Aplicat local, ajuta la pastrarea pielei bine protejate de uscaciune. Acesta este, de asemenea, folosit la gatit, si ca "operator de transport sau de ulei de baza" in medicamente traditionale, in terapie de masaj, aromoterapie, in industria farmaceutica si cosmetica.
SFATUL NOSTRU: consumati un pumn de nuci pe zi, si ve-ti avea nivelurile recomandate de minerale, vitamine si proteine.
Tabel Informatii Nutritionale
Principiu |
Valoare nutritiva (100gr.) |
Procentul din DZR (doza zilnica recomandata) |
Energie |
654 Kcal |
33% |
Carbohidrati |
13.71 g |
11% |
Proteina |
15,23 g |
27% |
Grasime totala |
65.21 g |
217% |
Colesterol |
0 mg |
0% |
Fibre alimentare |
6,7 g |
18% |
Vitamine |
|
|
Folati |
98 micrograme |
24% |
Niacina |
1.125 mg |
7% |
Acidul pantotenic |
0.570 mg |
11% |
Piridoxina |
0.537 mg |
41% |
Riboflavina |
0.150 mg |
11,5% |
Tiamina |
0.341 mg |
28% |
Vitamina A |
20 UI |
0,5% |
Vitamina C |
1,3 mg |
2% |
Vitamina E-γ |
20.83 mg |
139% |
Vitamina K |
2.7 g |
2% |
Electroliti |
|
|
Sodiu |
2 mg |
0% |
Potasiu |
441 mg |
9% |
Minerale |
|
|
Calciu |
98 mg |
10% |
Cupru |
1,5 mg |
167% |
Fier |
2,9 mg |
36% |
Magneziu |
158 mg |
39,5% |
Mangan |
3.4 mg |
148% |
Fosfor |
346 mg |
49% |
Seleniu |
4.9 g |
9% |
Zinc |
3.09 mg |
28% |
Fito-nutrienti |
|
|
Caroten-SS |
12 micrograme |
- |
Luteina zeaxantina |
9 micrograme |
- |