Detalii
Ceai verde oolong organic (BIO) - Oolong green tea (Camellia sinensis)
Acesta este un ceai oxidat foarte usor, undeva intre ceaiul verde si ceea ce este de obicei considerat ceaiul oolong, desi de multe ori acesta din urma este greu de clasificat. Cel mai bun ceai verde Oolong emite un parfum floral si aroma de pepene galben , are un gust bogat, usor.
Ceaiul verde Oolong a fost dovedit a avea proprietati antioxidante si anti-mutagene. Catechinele sunt antioxidanti foarte importanti in ceai, si conform studiilor recente s-a constatat ca ceaiul verde Oolong are mai mult de trei ori valoarea acestor compusi in raport cu ceaiul negru.
Cateva lucruri care ar trebui stiute inainte de a alege un Ceai Verde de calitate:
1. Frunze uscate de ceai (forma)
Moale si un luciu pe suprafata este ceaiul cel mai bun, de preferat sa fie mai degraba intunecat. Frunzele de culoare galbuie sunt de o calitate mai slaba decat cele verzui. Daca frunzele ajunse la maturitate sunt multe, aceasta este dur si rigid. Frunzele trebuie uscate uniform, sa isi pastreze forma inerenta, culoare uniforma, suprafata proaspata si luciosa, senzatie de greutate, fara tulpini.
Atunci cand este frecat, ar trebui sa sune ca nisipul, deoarece arata cat de bine sunt uscate, nu se deterioreaza cu usurinta.
2. Ceai - aroma
Ceaiul verde sau ceaiul Oolong are diferite arome. Unele ceaiuri au un miros de verdeata proaspata, unele au un miros dulce, unele au parfum floral la fel ca orhidea, sau un ceai verde precum ceaiul verde dragon ce are un miros specific de fructe. Pe de alta parte, unele miros a gaze de esapament, mucegai, etc. acestea fiind ceaiuri de calitate inferioara.
Daca cineva incalzeste ceaiul lasat in ibric, o aroma puternica se emana in timp ce aroma se vaporizeaza.
Deci, daca aroma de ceai ramane mai mult timp in gura, cap si nas, acesta este un ceai foarte bun.
3. Ceai - lichidul
Ar trebui sa fie proaspat, pur, limpede ca sticla. Culoarea nu trebuie sa fie neagra, nici sa arate tulbure sau noroios.
4. Gust
Ar trebui sa fie moale, dulce, neted si in cazul in care aroma este pura si profunda, acesta poate fi numit un ceai bun. In cazul in care curata limba, gatul si nasul, oferind un sentiment incantator, acesta poate fi numit un ceai de o calitate excelenta. Daca dulceata ramane in jurul gurii, aroma trezeste nasul,curata gatul cu o moliciune matasoasa, sigur este cel mai bun ceai. (Va recomandam sa gustati ceaiul Jinxuan Oolong & ceaiul Ruanzhi oolong) Astringent, dispare rapid, gustul doar amar, fara dulceata, nu este usor de inghitit, acesta este ceaiul de calitate inferioara.
5. Ceai - sedimente
Pentru ceaiul verde, resturile de frunzele de ceai nu conteaza, dar pentru ceaiul oolong si ceaiul rosu, nivelul de fermentare poate fi judecat de sedimentele din ceai, astfel incat acestea sunt indicatorul general al calitatii. Daca dupa preparare, acele sedimente sunt inegale ca dintii de fierastrau-tivita sau vestejita, acesta este necorespunzator fermentat. Si vazand cat de mult frunzele de ceai sunt deteriorate, se poate decude cat de priceput a fost cel care a pregatit ceaiul. Daunele mari nu sunt bune.
Mod de preparare ceai verde-Oolong green tea (metoda traditionala thailandeza) 5 pasi:
6 grame/200ml apa clocotita.(80-100°C)
1. puneti frunzele de ceai in ibric(de preferat din portelan);
2. adaugati apa fierbinte pana la jumatatea ibricului si apoi aruncati apa imediat(pentru a spala frunzele de ceai);
3. turnati apa fierbinte peste frunzele de ceai, in ibric, puneti capacul, turnati apa fierbinte si peste ibric pentru a-l mentine cald. asteptati 1 minut;
4. strecurati ceaiul in alta cana;
5. serviti.
Puteti proceda la fel din aceleasi frunze de 6-8 ori, doar intervalul de timp care se lasa acoperit trebuie redus.