Detalii
Batranis (Erigeron canadensis)
Indicatii:
• sangerari interne;
• guta;
• afectiuni ale inimii si vaselor de sange.
Actiuni :
• contribuie la purificarea sangelui;
• proprietãti antimicrobiene si antibacteriene.
Creste numarul globulelor albe
In medicina naturista, batranisul este folosit in special pentru efectele sale diuretice, deoarece contribuie la eliminarea acidului uric. Folosit sub forma de ulei esential, este si tonifiant, avand un rol deosebit in afectiuni ale sangelui, prin dezvoltarea globulelor albe.
In scopuri terapeutice se utilizeaza toata planta, bogata in ulei eteric, colina, acizi organici si saruri minerale.
Elimina diareea
Ceaiul de batranis, considerat un adevarat pansament intestinal, contribuie la tratarea afectiunilor gastrointestinale ce duc la diaree sau dizenterie. Se prepara din doua lingurite cu planta maruntita puse in 250 ml apa. Dupa ce se fierb timp de zece minute, se strecoara si se beau doua cani pe zi. Aceasta licoare combate parazitii intestinali si reduce inflamatiile sistemului urinar.
Pentru tratarea junghiurilor, a afectiunilor renale, a cistitelor, a reumatismului, a gutei si a hemoroizilor ce sangereaza este indicata infuzia concentrata, sub forma de spalaturi locale sau pe tot corpul, ce se prepara turnand 500 ml apa clocotita peste patru linguri cu planta maruntita. Se acopera zece minute si apoi se strecoara.
Infuzia de batranis este si un bun remediu pentru raceala.
Moduri de administrare
Infuzie: 2 lingurite de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi in diferite dureri sau afectiuni descrise mai sus.
Infuzie concentrata: 4 linguri de planta maruntita la 500 ml apa clocotita. Se acopera 10 minute apoi se strecoara. Se foloseste extern.