Detalii
Catina fructe (Hippophae rhamnoides)
Despre fructele de catina se stie deja ca au mai multa vitamina C decat oricare dintre citrice – contine intre 400 si 1500mg de vitamina C, cantitate superioara celei existente in capsuni, kiwi si portocale.
In plus, catina ar efect tonic, combate forme diferite de anemie si contribuie, prin continutul crescut de vitamina C, la detoxifierea organismului, puternic ANTIOXIDANTE.
Datorita bogatiei de vitamine din complexul B, catina intervine in procesele metabolice. Iar infuzia cu catina ajuta la combaterea avitaminozelor severe, dar este si un bun detoxifiant, diuretic, sudorific, antidiareic, hemostatic si antifebril. In plus mai contine vitaminele A, D, E, F, vitamina K , vitamina P .
Pulberea de fructe uscate se obtine prin macinarea cu rasnita electrica de cafea a fructelor uscate. Se administreaza cate o lingurita, de patru ori pe zi, ca vitaminizant si remineralizant.
Indicatii:
• Anemie;
• afectiunilor hepatice;
• scaderea colesterolului;
• afectiunile cardiovasculare;
• psoriazis, eczeme, arsuri,mancarimi;
• stimulent hepatic;
• antioxidant.
Alte intrebuintari: astenie, convalescenta, afectiuni hepatice, stari alergice, diverse dermatoze.
Afectiuni in care se utilizeaza: -uz intern: hepatita epidemica, hepatita cronica, urticare, nevroze, alcoolism, guta, reumatism, ciroza hepatica, ateroscleroza, anemie; -uz extern: arsuri, degeraturi, radiatii.
Contraindicatii: la dozele recomandate nu se cunosc.
Preparare: infuzie din 1-2 lingurite fructe la o cana cu apa clocotita.
Intrebuintare: se beau 2-3 cani cu ceai pe zi, inaintea meselor principale, dar nu seara deoarece are efect energizant.
Alte denumiri: Hippophae rhamnoides, catina alba, catina cenusie, catina de rau.