CEAI SCHINEL 20gr.

Pret: 15,99 RON

Pret: 9,99 RON

Sumar

Stimuleaza secretiile gastrice datorita principiului amar producand o crestere lenta dar persistenta a secretiilor gastrice si astfel imbunatatind digestia, fiind foarte utila in anorexii.

CEAI SCHINEL 20gr.

Detalii

Schinel (Cnicus benedictus)


In scop terapeutic, de la schinel se foloseste partea aeriana: tulpini, frunze, inflorescente si lastari tineri.

Compozitie : ulei volatil, benedictina, cnicina, fitosterine si glicozidele lor, substante amare, acizi grasi, tanin, acizi rezinici, un principiu antibiotic, mucilagii, vitamina B1, acid nicotinic, etc.

Proprietati terapeutice:
● stimuleaza secretiile gastrice datorita principiului amar producand o crestere lenta dar persistenta a secretiilor gastrice si astfel imbunatatind digestia, fiind foarte utila in anorexii;

● dezinfectant, antibiotic;
● depurativ, febrifug, stimuleaza pofta de mancare, stimulent al sistemului nervos, sedativ al durerilor reumatismale;
● extern antiseptic si trofic;
● intra in compozitia ceaiului tonic- aperitiv.


Indicatii terapeutice: afectiuni hepatice, afectiuni biliare, afectiuni renale, afectiuni respiratorii, anaciditate, anorexie, arsuri, atonie gastrica, constipatii cronice, degeraturi, disgravidie, dureri reumatismale, edeme, hipoaciditate gastrica, insuficienta hepatica si pancreatica, rani, reumatism, ulceratiile pielii, zona-zoster.

 

Preparare pentru uz intern:

1. Infuzie din 1 lingura planta uscata si maruntita la 250 ml apa clocotita; se lasa in vas acoperit timp de 10 minute, se strecoara, indulceste cu zahar sau miere, se bea cate un sfert de cana, cu 30 minute inainte de mesele principale.

2. Se mai poate prepara o tinctura tonica din 20 g planta uscata si umectata in 100 ml alcool de 70 de grade. Se lasa la macerat 7-8 zile si se consuma cite 40-50 de picaturi in putina apa inainte de mese.

 

Preparare pentru uz extern:

1. Spalaturi sau cataplasme (timp de 15-20 minute) cu infuzie in concentratie dubla (3 lingurite planta la 250 ml apa) in caz de arsuri, degeraturi, taieturi si ulceratii ale pielii.

2. Alifie din o parte pulbere de planta si 2 parti vaselina si lanolina pentru fisuri pe sani, ulcere si ulceratii cutanate, are efect antiseptic si cicatrizant.

3. Pentru bai de sezut contra hemoroizilor, se foloseste un decoct concentrat din 1 mana de frunze proaspete la 1 litru de apa.

4. Pulberea din frunze uscate si macinate se poate presara pe rani.